Cranio Sacraal Therapie

Wat is Cranio Sacraal Therapie?

Cranio Sacraal Therapie is een behandelwijze, waarbij het doel is een ontspanning te bewerkstelligen in het Cranio Sacraal systeem en het fasciaal (bindweefsel) systeem in het algemeen, met behulp van zorgvuldige zachte manuele technieken (manuele luistertechnieken).

Het Cranio Sacraal Systeem

Still Point 

Het Cranio sacraal systeem is eigenlijk het ‘milieu interne’ voor het centrale zenuwstelsel en is voorwaarde scheppend voor de ontwikkeling, groei en functie van het gehele zenuwstelsel.
Door de relatie die het Cranio Sacraal Systeem heeft met de verschillende andere fysiologische systemen, zoals ademhaling, bloedsomloop, zenuwstelsel, endocriene en musculoskeletale systemen vindt er een wederzijdse beïnvloeding plaats. Het Cranio sacraal systeem is een fysiologisch systeem dat bestaat uit de benige structuren die verbonden zijn met het intra- en extracraniale durale membraan systeem, de cerebrospinale vloeistof of liquor cerebrospinalis (LCS) en de structuren die zorgen voor aanmaak en resorptie van deze LCS.

Het Cranio Sacraal Ritme

Binnen het Cranio sacraal systeem en het bindweefsel vindt een beweging plaats die we het Cranio Sacraal Ritme noemen. Dit ritme is onafhankelijk van ademhaling en hartslag en is overal op het lichaam voelbaar.
Dr. John Upledger heeft met een team van andere wetenschappers o.a. de relatie aangetoond tussen dit ritme en het Cranio Sacraal Systeem. Spanningsveranderingen binnen dit fasciaal systeem zullen ook veranderingen in voort geleiding van het ritme veroorzaken, en oorzaak kunnen zijn van legio klachten in elk van voornoemde systemen. Cranio-Sacraal-Therapie maakt het mogelijk de verstoringen op te sporen en het ritme van de beweging te herstellen Via de hierdoor bereikte ontspanning in het fasciaal systeem, waarvan het Durale membraan systeem een zeer centraal deel uitmaakt, wordt het lichaam de mogelijkheid gegeven tot herstel van het verloren gegane evenwicht.

Hoe werkt deze vorm van therapie?

Cranio-Sacraal-Therapie is een uiterst subtiele en meditatieve vorm van Lichaamswerk. Die ontspanning teweegbrengt in het Cranio Sacrale systeem en het bindweefsel met behulp van zorgvuldige, bijna onmerkbare, voornamelijk indirecte manuele technieken. De naam Cranio-Sacraal is afgeleid van de Latijnse benaming voor schedel (Cranium) en het heiligbeen (Sacrum). Deze twee beenderen vormen te samen met de wervelkolom het Cranio Sacrale Systeem. Dit systeem schept condities voor de bescherming, ontwikkeling, groei en functioneren van het gehele zenuwstelsel. Door de relatie die het Cranio Sacrale Systeem heeft met de ademhaling, bloedsomloop, zenuwstelsel, skelet en spieren, vindt er een wederzijdse beïnvloeding plaats. Spanningen die in het Cranio Sacrale Systeem ontstaan leiden tot een verstoring van dit ritme en kunnen de oorzaak zijn van talrijke gezondheidsklachten. Door gebruik te maken van een lichte druk worden beperkingen binnen het Cranio Sacrale Systeem behandeld om het functioneren van het centrale zenuwstelsel te verbeteren. Dit helpt, op zijn beurt om de negatieve effecten van stress weg te nemen en het natuurlijke genezingsproces van het lichaam te stimuleren en te bevorderen.

De Behandeling.

Een behandeling duurt ongeveer een uur.
Vooraf aan de behandeling is er intake gesprek waarin u vragen kunt stellen en de behandelaar en de cliënt aan elkaar kunnen wennen. U gaat liggen op een behandelingstafel met uw kleren aan. Iedereen krijgt een unieke, speciaal afgestemde behandeling, die aan het begin van de sessie wordt vastgesteld door de signalen die uw lichaam geeft en uiteraard uw persoonlijke klachten en wensen. Het is mogelijk dat ik u vraag om actief mee te doen, bv.. om op een speciale manier te ademen of je aandacht op een bepaald deel van het lichaam te richten. Dit om uit de ban te komen van het almaar malende denken, waardoor men zich dieper kan ontspannen Daarna leg ik mijn handen ergens op het lichaam om contact te maken met de beweging van het Cranio Sacrale Systeem. Hierbij volg ik de beweging en accentueert haar een beetje. Dit geeft ruimte aan het hele systeem, waardoor verlichting ontstaat vanuit de kern van de klachten. Plaatsen die hard en stug waren zullen ontspannen. Hierdoor creëert het Cranio Sacrale Systeem niet alleen ruimte voor zichzelf maar ook een diepe ontspanning voor het gehele organisme, zodat het zelf genezende vermogen van het lichaam onbeperkt zijn werk kan doen.

Therapeutisch Effect

Wat doet Cranio-Sacraal-Therapie?

Deze therapie gaat uit van het Cranium (de schedel) en het Sacrum(het heiligbeen).
Omdat het Cranio-Sacrale-Systeem de hersenen en het ruggenmerg omgeeft, heeft het invloed op het functioneren van het centrale zenuwstelsel.
De Cranio-Sacraal-Therapie is er op gericht de blokkades- spanningen binnen het Cranio-Sacrale-Systeem op te heffen, zodat het hersenvlies en de schedelbeenderen hun natuurlijke bewegingsvrijheid terug krijgen en het ritme hersteld wordt.
Via manuele technieken, we gebruiken een lichte druk, behandelen we de bindweefselspanningen in het hele lichaam, wat een verandering laat zien van het spanningspatroon in het Cranio-Sacrale-Systeem.
Er wordt een genezingsproces in gang gebracht wat gebruik maakt van het lichaamseigen correctiemechanisme. Een verbeterde functie van het zenuwstelsel is het gevolg.
Reeds na enkele behandelingen komt het subtiele proces van herstel opgang.
Daarom is het raadzaam tenminste drie behandelingen te ondergaan. Het is prettig om tijdens de sessie loszittende kleding te dragen.

Cranio Sacraal brengt verlichting bij:

 • rug problemen en hernia’s
 • maag- en darmproblemen
 • depressies
 • psychisch en seksueel misbruik
 • hoofdpijnen
 • migraine
 • depressie
 • sinusproblemen
 • carpale-tunnelsyndroom
 • pijn
 • epilepsie
 • slapeloosheid
 • stress
 • ME en MS
 • hartenpijn
 • whiplash
 • angsten
 • artritis
 • posttraumatische stress
 • gebrek aan energie
 • gebrek aan immuniteit

Voor meer informatie of het maken van afspraak zie:   Afspraak